logo
Vă puteți alătura acțiunilor noastre punctuale, în funcție de specificul activității pe care o desfășurați. Lăsați-ne adresa de email în câmpul de mai jos și vă vom comunica direct ori de câte ori inițiem demersuri publice legate de funcționarea programelor cu finanțare europeană în România.

Teodorovici promite: Vom comunica săptămânal cu beneficiarii

Teodorovici promite: Vom comunica săptămânal cu beneficiarii

Comunicat de presă

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit joi, 26 martie, cu reprezentanții Coaliției ONG pentru Fonduri Structurale pentru stabili împreună cu aceștia cele mai bune soluții în vederea reglementării problemelor apărute în implementarea proiectelor europene. La discuții au participat reprezentanți ai unor organismelor intermediare, ai autorității de management POSDRU, instituții din subordinea Ministerului Fondurilor Europene care gestionează implementarea proiectelor.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea coaliției care, în urmă cu o zi, în data de 25 martie, a trimis o scrisoare deschisă ministrului Teodorovici în care își declarau îngrijorarea asupra modului defectuos în care este gestionat Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). În document era semnalat faptul că Ministerul Fondurilor Europene și instituțiile din subordine nu comunică eficient cu beneficiarii de proiecte, lansează reglementări ilegale, cer aplicarea unor regulamente retroactiv și, nu de puține ori, schimbă regulile în timpul implementării, toate acestea având ca efect o slabă absorbție a fondurilor europene.

În urma semnalelor de îngrijorare venite de la beneficiarii de proiecte, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a spus, la întâlnirea de joi, că relația dintre minister, respectiv instituțiile din subordine și beneficiari se va schimba radical în ceea ce privește comunicarea. Astfel, va avea loc săptămânal o întâlnire la care vor participa beneficiarii de proiecte și reprezentanți ai instituțiilor respective.

Ministrul Fondurilor Europene a mai promis că nu vor mai exista cazuri în care noile instrucțiuni să fie aplicate retroactiv, aceasta fiind una dintre problemele majore cu care s-au confruntat beneficiarii în ultimii ani. De asemenea, ministrul a mai cerut funcționarilor din cadrul organismelor intermediare să rezolve toate cererile de plată, de rambursare, notificările și actele adiționale trimise de beneficiari înainte de 20 martie. Dacă aceste sarcini nu vor fi îndeplinite până la data de 3 aprilie, funcționarii riscă sancțiuni salariale, a mai spus Teodorovici.

În ceea ce privește proiectele de economie socială, a căror implementare este blocată din cauza lipsei fondurilor și imposibilității de a accesa credite, ministrul a promis că luni, 30 martie, AM POS DRU va emite o instrucțiune care va reglementa acordarea subvențiilor.

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că are soluții pentru a reduce birocrația din sistem astfel încât să fie facilitată implementarea proiectelor cu fonduri europene. O altă temă importantă a întâlnirii de ieri a fost demararea Programului Operaţional Capital Uman (POCU), 2014 – 2020. Primele lansări de apeluri de proiecte vor avea loc în vara acestui an, până atunci se va lucra la sistemul informatic.