logo
Vă puteți alătura acțiunilor noastre punctuale, în funcție de specificul activității pe care o desfășurați. Lăsați-ne adresa de email în câmpul de mai jos și vă vom comunica direct ori de câte ori inițiem demersuri publice legate de funcționarea programelor cu finanțare europeană în România.

Scrisoare adresată Ministrului Fondurilor Europene cu privire la anumite disfuncționalități ale aplicației Mysmis

Scrisoare adresată Ministrului Fondurilor Europene cu privire la anumite disfuncționalități ale aplicației Mysmis

Către Ministerul Fondurilor Europene

În atenția domnului Ministru Cristian Ghinea

07.09.2016

Stimate domnule Ministru,

Cu siguranță ați fost informat cu privire la disfuncționalitatea apliccației informatice Mysmis și de dificultățile pe care potențialii beneficiari le au în încărcarea în aplicație a propunerilor de finanțare în cadrul celor două apeluri de proiecte cu termen limită în următoarea perioadă. Pe măsură ce termenul limită se apropie, funcționalitatea Mysmis scade (de exemplu, dacă până acum pe perioada nopților aplicația funcționa ceva mai bine, acum nici acest lucru nu se mai întâmplă).

Pentru a evita situația în care zeci de organizații nu vor putea depune proiecte la dezvoltarea cărora au muncit luni de zile vă propunem două posibile soluții:

– Posibilitatea de a depune proiecte și în afara aplicației Mysmis (format tipărit și electronic);

– Posibilitatea încărcării bugetului în aplicația Mysmis în format excel.

Evident, considerăm că informatizarea este un progres și înțelegem că depunerea “pe hârtie” este un pas înapoi, mai ales după investiția enormă în dezvoltarea acestei aplicații. Înțelegem că acest lucuru va afecta probabil și procesul de evaluare. Considerăm însă că această măsură este mai puțin periculoasă decât nedreptățirea a numeroși promotori de proiecte ce nu vor putea depune aplicațiile la timp pentru simplul motiv că Mysmis nu funcționează.

Pentru a înțelege dimensiunea situației, redăm mai jos câteva dintre problemele întâmpinate în depunerea proiectelor:

În primul rând, nu se pot face înscrieri de persoane juridice noi în aplicație, deoarece aplicația nu recunoaște fie documentul încărcat, fie semnatura electronică. Practic, dacă un solicitant/partener nu se poate înregistra în Mysmis, nici nu poate încărca vreun proiect sau orice alt document. De asemenea, nu este suficient să se fi înregistrat solicitantul, dacă partenerii nu au reușit să facă acest pas, astfel încât să poată fi încărcat proiectul.

De asemenea, aplicația nu mai încarcă noile declarații încă de vineri, 2 septembrie.

În cazul fericit în care unii solicitanți/parteneri s-au înregistrat până la această dată și sunt la etapa încărcării proiectului, întâmpină probleme diverse precum:

– Incărcarea localizării proiectului dureaza în medie o oră. Deși localizarea se vede ca fiind salvată, totuși nu poate fi selectată când trebuie atașată activităților, în consecință activitățile nu pot fi încărcate corect și complet;

– Incarcarea CVurilor și a altor documente durează în medie câteva ore pentru că aplicația fie nu răspunde, fie reacționează greu, fie se blochează butoanele din aplicație;

– La secțiunea “experiență” după ce sunt încărcate informațiile, pagina dă “refresh” și astfel toată informația introdusă dispare. Acest lucru este valabil pentru marea majoritate a paginilor.

– După fiecare informație încărcată aplicația fie răspunde greu, fie se blochează, fie pare ca nu s-a încărcat nimic.

– Încărcarea fiecărei cheltuieli în buget precum și a documentelor justificative aferente, durează nemăsurat.

În concluzie, avâd în vedere apropierea termenului de 15 septembrie, vă solicităm să considerați soluțiile propuse, evitând nedreptățire potențialilor beneficiary care au dezvoltat propuneri de proiecte în cadrul celor două apeluri 4.1 și 4.2.

Menționăm în sprijinul propunerii pe care v-o facem, faptul că și sistemul online al AFIR a fost nefuncțional, iar ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a ales varianta depunerii proiectelor în format hard-copy, recunoscând public că aplicația online a AFIR este nefuncțională.

În numele Coaliției ONGuri pentru Fonduri Structurale,

Oana Preda

Centrul de Resurse pentru participare publică

————–

oana@ce-re.ro

0723547870