logo
Vă puteți alătura acțiunilor noastre punctuale, în funcție de specificul activității pe care o desfășurați. Lăsați-ne adresa de email în câmpul de mai jos și vă vom comunica direct ori de câte ori inițiem demersuri publice legate de funcționarea programelor cu finanțare europeană în România.

MFE răspunde punctual recomandărilor noastre

MFE răspunde punctual recomandărilor noastre

Am mers la final de 2017/început de 2018 în 10 comunități marginalizate din România să vedem la fața locului cum decurg proiectele POCU ce intră sub conceptul de Dezvoltare Locală Integrată (OS 4.1 și OS 4.2). E o abordare nouă, importantă în a aduce banii europeni mai aproape de beneficiarii lor finali. Am discutat cu instituții publice locale, cu implementatori, cu parteneri și, nu în ultimul rând, cu oameni din localitățile respective (beneficiari direcți sau nu ai proiectelor). Găsiți concluziile noastre din teren și recomandările pentru Ministerul Fondurilor Europene aici.

MFE ne-a răspuns punctual tuturor recomandărilor din raport. Iată punctul de vedere oficial: PDV MFE Raport DLI.

Nu li se întâmplă des instituțiilor publice centrale să răspundă sau să fie proactive. Astfel că apreciem deschiderea MFE și faptul că și-au însușit o parte dintre recomandări pentru următoarea perioadă programatică.

Avem și câteva precizări cu privire la observațiile din scrisoarea de răspuns:

  • nu am menționat în raport cele 10 comunități în care am fost din două motive: 1. intenționăm să ne reîntoarcem în aceleași locații la finalul proiectelor pentru a putea aduna date mai multe despre impact și schimbări în comunități; 2. obiectivul nostru nu este să punem lupa pe anumite proiecte, ci să găsim concluziile mari, imaginea întregii linii de finanțare Dezvoltare Locală Integrată.
  • observația MFE a fost aceea că am pornit munca de cercetare prea devreme în proiecte. Ei bine, ne doream din start să adunăm date în prima jumătate a proiectelor aflate în derulare. Am fost nevoiți să mergem în teren în chiar debutul proiectelor pentru că ele au început, din motive de birocrație a instituțiilor de management, cu mai bine de un an întârziere.
  • este inutil să explicăm de ce recomandările noastre nu au venit în etapa de consultare publică pentru ghidurile solicitantului. Ele fac parte din experiența pe care beneficiarii/partenerii/implementatorii au împărtășit-o cu noi.