logo
Vă puteți alătura acțiunilor noastre punctuale, în funcție de specificul activității pe care o desfășurați. Lăsați-ne adresa de email în câmpul de mai jos și vă vom comunica direct ori de câte ori inițiem demersuri publice legate de funcționarea programelor cu finanțare europeană în România.
 

Despre

În 2006, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică a iniţiat, împreună cu alţi colegi din sectorul neguvernamental, un demers de asociere a organizaţiilor preocupate de planificarea participativă şi un bun management al Fondurilor Structurale alocate României, creând astfel Coaliţia ONG pentru Fonduri Structurale

Obiectivele noastre sunt:

Orientarea către un impact real a investițiilor din FESI;

luarea în considerare a nevoilor și specificului organizaţiilor neguvernamentale în procesele de planificare, implementare şi evaluare a programelor şi proiectelor derulate din fonduri europene;

transparentizarea proceselor de alocare, management și cheltuire a fondurilor europene;

fluidizarea proceselor de contractare şi implementare a proiectelor.

Începând cu 2007, Coaliția a facilitat dezbateri publice naționale și regionale și a încurajat participarea activă a implementatorilor de proiecte (non profit și business) în procesul decizional legat de gestionarea fondurilor europene. Chiar dacă atenția noastră s-a îndreptat și către POR, PNDR, POS Mediu, PO Pescuit, POAT, cele mai multe resurse de timp și expertiză le-am alocat către PO Capacitate Administrativă și POSDRU (actual POCU).  Aceste două programe operaționale reprezintă zone de interes pentru Coaliție datorită suprapunerii pe specificul de activitate al organizațiilor membre, dar și din cauza numeroaselor dificultăți din implementare.

Aducem experiențele practice, din teren, ale implementatorilor, mai aproape de autoritățile cu putere de decizie în gestionarea banilor europeni. Căutăm în aceeași măsură să oferim acelorași instituții publice feedback constructiv și soluții pentru problemele pe care le semnalăm.  Facem asta în cadrul comitetelor de monitorizare în care suntem prezenți prin intermediul membrilor noștri, în grupuri de lucru în care participăm și în documente publice de poziție.

Dincolo de grad de absorbție și mecanisme de implementare, suntem preocupați de impactul acestor bani pentru societatea românescă și pentru dezvoltarea locală.

Echipa

Flavia este persoana care coordoneaza eforturile de advocacy ale Coalitiei, gestioneaza relatia cu alti stakeholderi din domeniu si pe cea cu institutiile publice responsabile de managementul FESI in Romania. In acelasi timp, Flavia se ocupa de organizarea interna a activitatii Coalitiei si a comunicarii intre membrii acesteia.

Oana este unul dintre specialistii care au pus bazele Coalitiei. Cu o atentie deosebita pentru dezvoltarea capacitatii si performantei administratiei publice, Oana este un bun cunoscator al istoricului accesarii fondurilor europene in Romania si al proceselor aferente.

Silvia traduce pe cat posibil 'slang'-ul specific fondurilor europene si gestioneaza comunicarea cu presa. Este hotarata sa scoata la iveala povestile de viata din spatele muntilor de dosare de proiecte, dar si cifrele care fac lumina in discursul public.

  • Roma Initiatives Office, Open Society Foundations
  • Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European
  • Balkan Trust for Democracy
  • Unicef Romania
  • Local Government Initiative, Open Society Institute
  • World Learning for International Development, programul Romania Civil Society Strengthening (WL/RCSS)